czwartek, 28 marca 2024

Warto przeczytać

Szafa chłodnicza w branży gastronomicznej - jaką wybrać?

Trudne warunki panujące w restauracyjnej kuchni wymagają sięgnięcia po odpowiednie sprzętu. Szafa chłodnicza, na którą zdecydujesz się do swojego lokalu, ma być udogodnieniem dla kucharzy i gwarancją świeżości dla gości. To niemała, lecz niezbędna inwestycja, którą warto przemyśleć. Czym się kierować przy wyborze?


Dlaczego potrzebujesz szafy chłodniczej do restauracji?

Jeśli jesteś początkującym restauratorem lub managerem, możesz mieć wątpliwości na wielu płaszczyznach. Czym właściwie jest szafa chłodnicza? To urządzenie jest odpowiednikiem domowej lodówki, jednak o znacznie większych rozmiarach, przystosowanych do potrzeb branży gastronomicznej. Zwykle wykorzystywana jest w przemyśle spożywczym lub cukierniczym. Jest absolutnie niezbędna w gastronomii, umożliwiając przechowywanie żywności i napojów w odpowiedniej temperaturze.

W niektórych firmach stosuje się przeszklone witryny chłodnicze, które pełnią dodatkową funkcję ekspozycyjną. Można je różnorako wykorzystywać także w lokalu restauracyjnym. Niektóre lokale decydują się na prezentację potraw z menu lub składników, z których będą przygotowywane. Jeśli Twoja firma serwuje ciasta i inne słodkości, taka witryna będzie świetnym sposobem na zachęcenie gości do skosztowania poobiedniego deseru.


Jaka powinna być szafa chłodnicza?

Na sprzęcie gastronomicznym, podobnie jak na składnikach dań, nie warto oszczędzać. Efektywne działanie restauracji nie może obyć się bez poważnych inwestycji, które długofalowo przynoszą satysfakcjonujące rezultaty. Szafa chłodnicza nie należy do wyjątków. Zakup taniej szafy o niskiej jakości oznacza większe prawdopodobieństwo awarii, ale też niższy poziom higieny i funkcjonalności. Postaw na niezawodność rekomendowanych producentów, wyrażoną nie tylko w markach, ale i w parametrach.


Dostosuj szafę do profilu działalności

Wybierając sprzęt do lokalu, musisz zwrócić uwagę na tak banalny element jak ilość przestrzeni do zagospodarowania, ale także rodzaj prowadzonej działalności. Im większa restauracja, tym więcej sprzętu. Duża szafa chłodnicza dwudrzwiowa może okazać się niezbędna, jeśli Twoim celem jest przyjmowanie wielu gości jednocześnie. Zwłaszcza jeśli stawiasz na rozbudowane menu, które wymaga przechowywania zróżnicowanych półproduktów.

Jak wspomnieliśmy, w niektórych przypadkach szafy chłodnicze pełnią funkcję nie tylko termiczną, ale także dekoracyjną lub prezentacyjną. Przeszklone modele dają możliwość eksponowania towarów, np. w cukierni lub przedłużać żywotność kwiatów w kwiaciarni. W wielu firmach pomocna może okazać się witryna chłodnicza podblatowa, która pomaga w zagospodarowaniu przestrzeni. Może być pod ręką na recepcji, przy barze lub w pomieszczeniu socjalnym.


Postaw na łatwość utrzymania w czystości

Nie trzeba oglądać programów o restauracyjnych rewolucjach, aby wiedzieć, że w tym biznesie priorytetem jest zachowanie wysokiego poziomu higieny. Mając na względzie zarówno estetykę, jak i bezpieczeństwo gości, Twoim zadaniem jest dopilnowanie, aby składniki dań były przechowywane w odpowiednich warunkach. Właściwa temperatura to jedno; kuchnie muszą być regularnie sprzątane. Szafy chłodnicze, których wnętrze wykonano ze stali nierdzewnej, spełniają wymagania sanitarne i ułatwiają utrzymanie czystości.


Zwróć uwagę na funkcjonalność szafy chłodniczej

Drzwi samozamykające, alarm otwartych drzwi, dotykowy panel sterowania czy rozstawienie półek to zalety, które doceni załoga Twojej restauracji. To wszystko przekłada się na jakość i wydajność. Duże znaczenie ma klasa klimatyczna, która określa temperaturę wymaganą w otoczeniu, aby szafa chłodnicza działała efektywnie, dbając o świeżość mięs, warzyw i innych rodzajów żywności. Weź pod uwagę okres letni, kiedy w kuchni robi się jeszcze goręcej niż zwykle - nawet do 40 stopni.


Jaką szafę chłodniczą wybrać?

Zakup potraktuj wielowymiarowo. Weź pod uwagę przestrzeń restauracji oraz walory estetyczne, jeśli szafa ma być widoczna dla gości. Dostosuj wielkość nie tylko do metrażu, ale także do menu. Postaw na stal nierdzewną i dobre rozstawienie półek. Przemyśl kwestię klasy klimatycznej i energetycznej, aby zadbać o skuteczność i niskie rachunki. Nie bez znaczenia jest łatwość obsługi i udogodnienia, dzięki którym Twój zespół będzie pracował sprawniej i przyjemniej.

 

Komentarze (0)

Dodaj zdjęcie do komentarza (JPG, max 6MB):
Informacja dla komentujących
Redakcja portalu nie ponosi odpowiedzialności za treści publikowane w komentarzach. Zastrzegamy mozliwość opóźnienia publikacji komentarza lub jego całkowitego usunięcia.